The Sharpshooter: Ο λόγος που κάνουν… βουτιά τα νούμερα του AEW σε μια εποχή «αναγέννησης» του pro wrestling

Με τηλεθεάσεις και fan attendance στα «τάρταρα», το PW προσπαθεί να βρει τι χωλαίνει στο promotion του Tony Khan τον τελευταίο χρόνο.

Γράφει ο Αιμίλιος Βελία

To All Elite Wrestling του Tony Khan γνώρισε τεράστια επιτυχία στα τρία πρώτα του χρόνια.

Σήμερα όμως, ειδικά με την όλο και αυξανόμενη επιτυχία του ανταγωνιστή του, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πάλης δυσκολεύεται σε πολλούς τομείς. Ο ενθουσιασμός για το προϊόν της φαίνεται πως δεν υπάρχει όπως υπήρχε στις απαρχές του, και είναι ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή.

Πώς μπορεί ο πρόεδρος να φέρει παλιγγενεσία στο promotion του;

Ένα «alternative» προιόν

Το AEW «πλασαρίστηκε» σε fans και παλαιστές ως το wrestling προιόν της μοντέρνας γενιάς.

Σε μεγάλη αντίθεση με το μέτριο και, κατά καιρούς, ειδεχθές περιεχόμενο που παρήγαγε ο Vince McMahon στο WWE, το promotion του Tony Khan έδωσε στον κόσμο ένα νέο και σύγχρονο εβδομαδιαίο πρόγραμμα πάλης. Εκεί, κυριαρχούσαν τα φρέσκα πρόσωπα, τα ώριμα και καλοδουλεμένα storylines, η περίτεχνη in-ring δράση και ένα ύφος προσαρμοσμένο για τα ενήλικα δημογραφικά, τα οποία έτσι κι αλλιώς αποτελούν πυρήνας των wrestling fans παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, «αντίκρουσε» τη τοξική backstage κουλτούρα του WWE, και προσέλκυσε παλαιστές οι οποίοι ήθελαν να προβληθούν σε μεγάλο σκέλος αλλά και να δουλεύουν σε ένα ομαλό εργασιακό περιβάλλον με creative freedom.

Σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια της οικογένειας Khan και την εξασφάλιση τηλεοπτικής προβολής στη Αμερική, γεννήθηκε η ιδανική εταιρεία πάλης που μπορούσε να αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τον «γίγαντα» του Κονέκτικατ.

Για ένα καιρό, το AEW θεωρούταν το «place to be» στο κόσμο του pro wrestling.

Το… game αλλάζει

Σε σταθερή βάση, το AEW Dynamite ανέτρεψε τα δεδομένα και κατάφερε μεγάλα νούμερα τηλεθεάσεων. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μια εταιρεία πάλης που δεν είναι το WWE κατάφερε να θεαθεί σε ένα εκατομμύριο τηλεοράσεις (σύμφωνα με τις μετρήσεις του συστήματος Nielsen στην Αμερική).

Το WWE, παρά το κολοσσιαίο μέγεθος του, ένιωθε την… πίεση από τον νέο ανταγωνιστή του.

Όλα άλλαξαν όταν στην ηγεσία του WWE ήλθε ο Triple H. Δε θα πω πολλά (έχοντας ήδη μιλήσει για εκείνον εδώ), αλλά η μεγάλη εταιρεία πάλης ήρθε στα… ίσα της!

Πλέον, τα «μάτια» του κόσμου στράφηκαν μια και καλή στο WWE, και το AEW σιγά σιγά άρχισε να χάνει την αύρα που το διακατείχε στα αρχικά του χρόνια.

Τα προβλήματα ξεκινούν

Αρχικά, οι μεγάλες τηλεθεάσεις σταδιακά μειώθηκαν και τα νούμερα έγιναν εξευτελιστικά (500.000 τηλεθεατές στο Dynamite!). Η παρεύρεση των fans στην αρένες επίσης ελαττώθηκε. Αυτό χειροτέρευσε σε ένα τέτοιο βαθμό, που η εταιρεία πλέον φέρνει τον κόσμο μπροστά στις κάμερες, ενώ, σύμφωνα με εικόνες από τα κοινωνικά δίκτυα, τα καθίσματα πίσω από αυτές είναι κενά!

Παράλληλα, την έξοδο διαλέγουν και αρκετοί στο roster. «Τσούζουν» ακόμα οι αποχωρήσεις Cody Rhodes, Jade Cargill και CM Punk, οι οποίες έριξαν «φως» σε ένα backstage περιβάλλον που δεν είναι τόσο υγιές όσο αρχικά φαινόταν.

Ακόμα και τώρα, υπάρχουν ενδείξεις πως δεν θα σταματήσουν οι «διαρροές» ταλέντων. Παλαιστές όπως οι Ricky Starks, Malakai Black και Penta El Zero Miedo φαίνεται (σύμφωνα με ρεπορτάζ) ότι δεν ενδιαφέρονται να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους.

Μια νέα ταυτότητα

Ισχύει ότι ακόμα το promotion διαθέτει ένα εξαιρετικό roster και που το βγάζει «ασπροπρόσωπο» κάθε φορά. Το AEW όμως πρέπει να βρει μια νέα ταυτότητα σε μια όλο και εξελισσόμενη βιομηχανία wrestling. Η υπόσταση με την οποία μπήκε στη «σκηνή» ως ένα alternative προϊόν δε μπορεί να σταθεί σε μια εποχή που το WWE έχει κάνει μεγάλα άλματα στη ποιότητά του.

Μπορούν πολλά να γίνουν σίγουρα πάνω στο περιεχόμενο του ίδιου του promotion. Απ’ τη μία, πρέπει να δοθεί σοβαρή προσοχή στα εβδομαδιαία σόου, δύο από τα οποία (Rampage και Collision), κατά πολλούς fans, εύκολα… σκιπάρονται, καθώς δεν προσφέρουν σοβαρές εξελίξεις σε storylines.

Επιπλέον, αν και τα PPVs συνεχίζουν να είναι από τα καλύτερα προϊόντα που έχει να προσφέρει ο Khan, είναι υπερβολικά μεγάλα σε σκέλος. Ως παράδειγμα, τα δύο τελευταία PPV, το φετινό Double or Nothing και το Forbidden Door, διήρκεσαν και τα δύο έξι ώρες! Ένα scale-back εδώ είναι αναγκαίο.

Ένας φαινομενικά εξουθενωμένος πρόεδρος

Από τις πρώτες μέρες εδώ στο Pure Wrestling, ο Κυριάκος Δημητρόπουλος είχε διακρίνει ότι οι διοικητικές ικανότητες του Tony Khan δεν είναι ιδανικές για την εταιρεία του. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα και να μοιράσει τους ρόλους του.

Αυτή τη στιγμή, ο ίδιος εκτελεί καθήκοντα προέδρου, CEO, γενικός manager, head producer, booker και head creative. Ας μη ξεχνάμε ότι επίσης αποτελεί πρόεδρος των Jacksonville Jaguars στο NFL και της Fulham στη Premier League.

Ένας λόγος που το WWE αυτή τη στιγμή κάνει επιτυχία είναι επειδή από τότε που έφυγε ο Vince McMahon, η εξουσία μέσα στον οργανισμό έχει πλήρως αποκεντρωθεί. Αρμοδιότητες που στο παρελθόν άνηκαν σε ένα άτομο, πλέον έχουν μοιραστεί σε εξειδικευμένα πρόσωπα.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει σοβαρά να σκεφτεί ο Khan. Πολλοί βετεράνοι, agents και προσωπικότητες στο χώρο του pro wrestling θα μπορούσαν κάλλιστα να εκπληρώσουν με μεγάλη επιτυχία μερικές από αυτές τις θέσεις και θα προσφέρουν νέες ιδέες που θα φέρουν νέα ζωή στο promotion.

Εννοείται, κανείς δεν είπε ότι ο Tony Khan δεν έχει κάποιο ταλέντο μέσα σε έναν από αυτούς τους ρόλους που ανέφερα παραπάνω. Αντιθέτως, έχει εκτελέσει ένα περίφημο έργο μέχρι τώρα στο AEW.

Παρόλα αυτά, είναι φανερό ότι μεγάλες «ρωγμές» υπάρχουν στο AEW, και είναι προφανές ότι ένα άτομο δεν μπορεί να τις καλύψει. Ας ελπίσουμε πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το All Elite Wrestling θα ανταπεξέλθει σύντομα στους ρυθμούς της τωρινής βιομηχανίας πάλης η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια… αναγέννηση.

-The Sharpshooter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -
Pure Wrestling

Pure Stories