Γράφει ο Αιμίλιος Βελία
Είναι πλέον γνωστό ότι το AEW βγήκε πρώτο στο παιχνίδι των free agents.
Μέσα στους τελευταίους μήνες, τρία μεγάλα ονόματα, Mercedes Moné, Will Ospreay και Kazuchika Okada, έμειναν χωρίς «στέγη», με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι stars να είναι διαθέσιμοι να δουλέψουν οπουδήποτε το επιθυμούν.
Και βεβαίως, σε αυτό το πλαίσιο και στην «χρυσή εποχή» του Triple H, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, πως το WWE δεν θα έδειχνε ζήλο να τους κατοχυρώσει, πώς δεν θα ασχοληθεί μαζί τους.
Ωστόσο, εκείνοι επέλεξαν να βάλουν την υπογραφή τους στο συμβόλαιο που τους προσέφερε ο Tony Khan, ο οποίος δεδομένα κινήθηκε αστραπιαία!
Και έτσι, το roster των «All Elite» ανέβηκε σε τεράστιο βαθμό ποιοτικά, με τρία από τα πιο «καυτά» ταλέντα στον κόσμο του wrestling.
Γιατί, λοιπόν, το WWE βρέθηκε δεύτερο σε μια τόσο σημαντική κούρσα; Πώς το AEW και με ποια «μέσα» κατάφερε να… δελεάσει τους μεγάλους αυτούς αστέρες; Έγιναν λάθη από την πλευρά του «Game»;
Ας τα δούμε, όλα αυτά -παρακάτω- ένα προς ένα….
Το χαρτί της WrestleMania
H ιδιότητα του WWE ως η μεγαλύτερη εταιρεία πάλης παγκοσμίως ήταν πάντα το βασικό selling point για υποψήφιους wrestlers. Το… ποίημα είναι απλό: «Ελάτε να γίνετε παγκόσμιοι σουπερστάρ, να κερδίσετε το WWE Championship και να αγωνιστείτε στη WrestleMania».
Ωστόσο, αυτή η τακτική δεν είχε και δεν έχει πάντοτε θετικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ένας εξαιρετικά σημαντικός λόγος που οι τρεις απέρριψαν συμβόλαια με το WWE είναι οι χαμηλότερες αποδοχές που θα λάμβαναν εκεί. Στις διαπραγματεύεσεις, η εταιρεία στο Κονέκτικατ «πόνταρε» έντονα στην ισχύ του brand της και στο δέλεαρ της WrestleMania για να… ρίξει τη τιμή.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του στο Talk Is Jericho ο Will Ospreay, αυτό μονάχα αρκούσε για να απομακρυνθεί από το «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων:
«Οι διαφορές μεταξύ αυτών που προσέφερε το WWE και αυτών που προσέφερε το AEW ήταν σαν τη νύχτα και τη μέρα.
Το AEW φάνηκε πολύ καλύτερο. Το πρόγραμμα… όλα για το AEW ήταν απλά η απολύτως σωστή επιλογή για εμένα. Η φάση ήταν “μπορείς να είσαι σουπερστάρ στο WWE και να είσαι διάσημος, αλλά δε θα πληρώνεσαι τόσο καλά και δε θα έχεις τόσο χαλαρό πρόγραμμα”. Σέβομαι όλους όσους το κάνουν αυτό στο WWE, αλλά δεν είναι για μένα»
Τα «όπλα» του AEW
Σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας πρέπει να κοιτάξουμε τι «χαρτιά» διαθέτει ο Tony Khan.
Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τη δήλωση του Ospreay, η μεγάλη διαφορά AEW-WWE είναι σίγουρα ο προγραμματισμός, και αυτό είναι σημαντικό όπλο του Khan. Το WWE απασχολεί πολύ περισσότερο τους παλαιστές τους σε μη-τηλεοπτικά house shows, τα οποία συγκροτούν το μεγαλύτερο τμήμα του προγράμματός τους.
Επιπλέον, αξίζει να λογαριάσουμε τις εξωτερικές συνεργασίες του AEW με NJPW και CMLL.
Προφανώς, λόγω της «κλειστής» του νοοτροπίας, αυτό δεν επιτρέπεται στο WWE.
Έχει ανάγκη το WWE νέα ταλέντα;
Όπως έχουμε αναλύσει στο παρελθόν, το WWE βρίσκεται σε μια περίοδο αναγέννησης, και ένας από τους λόγους είναι το πανίσχυρο roster του. Δε θα ήταν αμφιλεγόμενο να πούμε ότι δεν έχει, αυτή τη στιγμή, ανάγκη τους free agents.
Από την άλλη πλευρά, αν υποθέσουμε ότι το promotion αποτελεί το σημείο αναφοράς διαχρονικά για κορυφαίους επαγγελματίες παλαιστές, το πρεστίζ από μόνο του θα προσέλκυε παγκόσμιας κλάσης ταλέντα.
Παράλληλα, θα ήταν στο συμφέρον τους να απομακρύνουν τέτοιους αθλητές από τον ανταγωνιστή τους.
Η «σκιά» του Vince McMahon
Ο αντίκτυπος του σκανδάλου του Vince McMahon σίγουρα παίζει ένα ρόλο στο να εκδιώχνει νέα συμβόλαια από το WWE, και συνεχίζει να είναι ένας εφιάλτης δημοσίων σχέσεων. Επίσης, ακόμα υπάρχουν οι φόβοι ότι μπορεί να «χαθούν» στο χαοτικό booking που ιστορικά έχει μαστίσει το προϊόν στα χρόνια της εξουσίας του 78χρονου.
Συνεπώς, το WWE πρέπει να δουλέψει έτσι ώστε να «καθαρίσει» τη φήμη του μετά τον εξευτελισμό του πρώην αφεντικού.
Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην σχέση τους με free agents, όσο και στη ευρύτερη σχέση τους με την αγορά.
Την ίδια στιγμή, έχει κληθεί ήδη να αποδείξει ότι στο νέο καθεστώς υπάρχουν θέσεις για νέα ταλέντα από το εξωτερικό όπου θα τους δωθεί η προσοχή που τους αρμόζει.
Τέλος, ίσως χρειαστεί επίσης να ανοίξει το πορτοφόλι του λίγο περισσότερο, γιατί αν και η WrestleMania αποτελεί όνειρο για πολλούς, το wrestling δε σταματάει να είναι ένα βιοποριστικό επάγγελμα, και οι wrestlers πρέπει να βγάζουν το ψωμί τους.
-The Sharpshooter